Comunicat oficial de l'Associació Boletaire Independent

Comunicat oficial de l'Associació Boletaire Independent:

Opinió personal del seu president

L'Associació s'oposa al pagament del “carnet boletaire", per considerar que aquest, no s'ajusta en res, a les pretensions que aquesta associació té sobre el conjunt de boletaires del país.

Nosaltres pensem, que la nostra activitat s'hauria de considerar com una afició cultural Nacional de Catalunya, i per tant hauria d'estar protegida. Per davant d'altres interessos que sobre el sector, puguin tenir alguns propietaris forestals o d’altres. És educant i conscienciant tots els boletaires que s'hauria d'actuar. I de fet és el que venim fent nosaltres, amb més de 4.200 membres en el grup de l'Associació i amb més de 21.500 persones en el grup Bolets, tots ells del Facebook...

No estem disposats a pagar per pagar, sense que abans nos digui molt clarament, a què es destinaran els recursos que nosaltres aportaríem i que avantatges obtindríem del suposat "carnet boletaire". Considerem que nosaltres, per realitzar una afició cultural tradicional dins del nostre territori, no hem de contribuir ni mantenir beneficis, que els propietaris forestals haurien d'arribar per altres mitjans, i que d'altra banda serien ficticis, si no és que pretenen carregar a l'Administració, tots els costos de vigilància i control d'aquest carnet.

Llegeix més...

Per a tots els boletaires que vulguin...

Per a tots els boletaires que vulguin...

https://www.facebook.com/groups/AssociacioBoletaireIndependent/

 

Hola amics y socis de la Associació Boletaire Independent!!

Aquest any 2019, quedeu alliberats de fer front a les quotes vigents en l'ASSOCIACIÓ, de manera que ja no es recolliran més, al número compte del banc de Sabadell assignat a tal fi.

Si desitgeu fer alguna aportació, per al manteniment de l'Associació, com de la web de la mateixa, ho podeu fer mitjançant donacions voluntàries, que seran recollides pel president, el secretari o el tresorer, durant qualsevol trobada o acte en el qual puguem coincidir ...

 

Moltes gràcies amics !!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Llegeix més...

No volem pagar!

La Associació Boletaire Independent, se opone al pago del canon boletaire…

Algunos propietarios, o incluso algunos boletaires, confían en que las gestiones que viene haciendo la Generalitat, para imponer un canon boletaire, servirán para controlar la “supuesta” masificación de los bosques y la basura generada.

Si bien es cierto que pueden servir para controlar en algún modo, el acceso a los bosques, para nada controlara la basura generada. Porque en primer lugar, la basura no la generan exclusivamente los boletaires, sino muchos de los desaprensivos que aceden al medio natural, sin tener el respeto y la educación necesaria…

Todo pasaría por una buena educación de la gente que accede a los bosques, basado en el respeto al medio y a la propiedad del territorio.

Llegeix més...

Mals averanys per al Montseny

Informació urgent sobre la darrera agressió: Turó de l'Home

 

COORDINADORA PER A LA SALVAGUARDA DEL MONTSENY

Finalment ho han fet. Mig d'amagat i en plena canícula, quan saben positivament que ens trobaran dispersos, o de vacances. «Aquest projecte no es farà si no hi ha consens al territori», això afirmava l'exdiputat Joan Ignasi Puigdollers el març de 2014. Doncs ja ho han fet! Sense el més mínim intent de contrastar-lo amb la societat civil d'aquesta muntanya. Els calia evitar les opinions contràries, les crítiques o les protestes. Han trigat vuit mesos en gastar-se els 150.000€, dels nostres diners, que la Diputació de Barcelona els va regalar. Però, finalment, ja tenen els seus Document Inicial Estratègic Pla Especial Urbanístic: Centre de Referència de la Meteorologia  a Catalunya (CRMC) i l'Avanç del Pla Especial Urbanístic Autònom pel turó de l'Home. Atenció, que no us enganyin aquests títols tant espectaculars! En realitat, es tracta d’acabar amb les normatives de protecció del massís, per tal de poder especular amb la natura que hi conté.

Ells han estat preparant curosament el seu projecte durant dos anys, i ara pretenen que la ciutadania presentem les nostres al·legacions en un mes. A això en diuen treballar amb transparència!

Llegir més:

Llegeix més...

Una bona notícia

Una bona notícia. Biodiversitat i els Parcs Naturals es reagrupen amb la direcció general de polítiques ambientals

https://defensapatrimoninatural.wordpress.com/resum-jornada/

 

Volem informar de la bona notícia que la reestructuració del govern de la Generalitat ha provocat que es complís el punt 3 de la demanda de la Declaració en defensa del Patrimoni Natural de Catalunya.

3.    Reagrupar les competències sobre gestió i planificació del patrimoni natural amb la resta de competències ambientals en un únic departament responsable de les polítiques ambientals, i de caràcter transversal. D’aquesta manera, l’acció política sobre el patrimoni natural es podria coordinar millor amb les diferents polítiques sectorials que hi incideixen i que, sovint, se’n beneficien.

Llegeix més...

La Generalitat vol desmantellar la Xarxa...

INFORME SOBRE EL PLA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT PER DESMANTELLAR LA XARXA D’ESPAIS NATURALS PROTEGITS CATALANS.

Aquest informe, elaborat per l’equip tècnic del GEPEC-EdC, pretén fer un anàlisis de la situació actual dels Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE) a Catalunya i desemmascarar el pla orquestrat pel Govern de la Generalitat per tal de desmantellar l’actual xarxa d’espais naturals protegits del País.
Aquest pla, que ja fa uns pocs anys que s’ha posat en marxa, ha assolit actualment el seu punt àlgid amb la recent aprovació del “Pla de gestió dels espais naturals de protecció especial de Catalunya 2015-2020”.

Consultar l’informe complet:

150507_Inf_Desmantell-ENPE (1)

Destaquem de l’informe: 

Llegeix més...

Nace la red de bosques intocables de Catalunya

Nace la red de bosques intocables de Catalunya

El departament de Agricultura y Medio Natural dejará 154 masas forestales sin talar para consolidar los bosques centenarios | Acciónatura, que activó la campaña, ve insuficiente el plan y pide que se compense a los propietarios.

http://www.lavanguardia.com/natural/20150414/54429906246/nace-red-bosques-intocables.html#ixzz3XJTG0PAJ

Antonio Cerrillo

Los bosques centenarios tendrán una oportunidad de pervivencia en Catalunya. Las campañas emprendidas por las organizaciones medioambientales empiezan a dar sus frutos. El Departament d'Agricultura tiene previsto crear una red de reservas de bosques que se dejarán a su evolución natural, de forma que estos enclaves sólo podrán ser destinados a su plena preservación sin interferencia del hombre. Es un intento de suplir la ausencia de bosques vírgenes.

Los bosques intocables mejoran la biodiversidad (sobre todo a partir de la madera muerta), y, además de los valores sociales y ambientales, tienen destacadas funciones terapéuticas y espirituales. Igualmente, ven aumentadas las posibilidades de obtener ingresos por el turismo de naturaleza.

Llegeix més...

El futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

El futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser naixerà amb col·laboració transfronterera

 

·         Territori i Sostenibilitat pacta la col·laboració entre el futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el parc natural regional dels Pirineus Catalans francès

·         Tots dos parcs, que són a tocar, compartiran representants en els òrgans de governança

 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat avui que “el nou parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser tindrà un valor afegit rellevant, el treball transfronterer”. Ho ha dit després de la reunió que ha mantingut amb alcaldes del Ripollès i representants del parc natural regional dels Pirineus Catalans, situat entre la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, contigu als límits del parc en tramitació. Segons Vila, els actors d’ambdues bandes de la frontera “estan convençuts que hem de projectar-los al món i que, en aquest sentit, la marca Pirineus se’n pot beneficiar moltíssim”. És per això que ambdues parts han pactat compartir representants en els òrgans de governança dels respectius parcs. D’aquesta manera, el de les Capçaleres del Ter i del Freser “s’aprovarà abans del final d’aquesta legislatura”, ha afirmat el conseller, “amb el valor afegit de comptar amb els deu anys d’experiència acumulada a la banda francesa”.

Vila comparteix la visió veïna que “els parcs no són un santuari i que, més enllà de la protecció i dels elements a preservar, sobretot són un instrument al servei de la gent per fer possibles les activitats d’una forma ordenada, amb un criteri de sostenibilitat sempre present”. Per aquesta raó, “serà molt important que, en la governança del nou parc s’hi aporti aquesta experiència”.

Llegeix més...

Defensem els Parcs Naturals

Defensem els Parcs Naturals

16/17 de maig de 2015:Jornada reivindicativa en defensa dels espais naturals

 

 

Convocatòria de Jornada

EL NOSTRE PATRIMONI NATURAL, EL NOSTRE FUTUR

JORNADA REIVINDICATIVA EN DEFENSA DELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS

16-17 de maig de 2015

 

Una societat avançada es defineix per la qualitat de vida de la seva població i per l’equilibri entre economia i respecte per l’entorn natural, imprescindible per a un futur viable. Als drets socials fonamentals (salut, treball, educació, habitatge, cultura, etc.) cal afegir-hi el dret a un medi ambient saludable.

 

Des que ha començat aquesta crisi econòmica, amb efectes socials negatius en molts àmbits, també s’està produint una regressió gravíssima en la conservació de la natura. El canvi climàtic, l’explotació de recursos naturals a qualsevol cost (prospeccions petrolieres a les nostres costes, recerca de gas amb fractura hidràulica – fracking- , etc.), la reducció dels recursos i mitjans per a complir la legislació de protecció ambiental... són només alguns dels exemples més evidents. 

 

A Catalunya, els pressupostos per a la conservació i gestió dels espais naturals protegits ha baixat a l’entorn del 60% en només 4 anys (2009-2013), mentre augmenten les obligacions de conservació fruit de la legislació catalana, espanyola i europea per a garantir la qualitat ambiental. Això ha provocat un gravíssim retrocés en l’eficàcia de les polítiques públiques de natura a Catalunya i un incompliment massiu de la legislació. 

Llegeix més...

Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya

Manifest en favor del manteniment de les competències i reforç dels mitjans del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya

 

Aquestes setmanes al Congrés dels Diputats s’hi tramita un Projecte de Llei del Govern central, que pretén modificar diversos articles de la Llei estatal de Forests (Ley 10/2006, de Montes). Entre altres modificacions polèmiques (com la possibilitat d’urbanitzar terrenys cremats sense haver d’esperar 30 anys), es pretén retallar funcions dels cossos d’Agents Forestals i Mediambientals de tot l’Estat. Aquests prop de 6.400 funcionaris (a Catalunya, quasi 500 Agents Rurals) quedarien limitats a tasques de col·laboració amb la gestió del medi natural i funcions de policia administrativa, excloent-los expressament de la lluita contra els delictes mediambientals.

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya és un cos de protecció i prevenció integrals del medi ambient. Però amb aquesta modificació, només podrien protegir-lo de les petites agressions (infraccions administratives, com per exemple, pescar sense tenir llicència de pesca en vigor) i quedarien lligats de mans enfront les grans agressions, tipificades com a delictes. És a dir, no podrien actuar contra incendis forestals, enverinaments de fauna salvatge, destrucció d’espais naturals, mort d’espècies protegides, abocaments contaminants…

Llegeix més...

Les 10 polítiques ambientals insostenibles

Les 10 polítiques ambientals insostenibles

https://defensapatrimoninatural.wordpress.com/

Article publicat a la Vanguàrdia sobre les 10 polítiques ambientals insostenibles que actualment existeixen a l’Estat Espanyol a partir de l’informe emès per l’OCDE ( Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) .

A destacar respecte el Patrimoni Natural dos punts insostenibles respecte a polítiques ambientals:

– Estat de conservació relativament desfavorable dels hàbitats i de les espècies a causa de la transformació dels terrenys agrícoles, el turisme, la industria i la creació d’infraestructures.

– Les retallades pressupostàries en els espais naturals protegits que amenacen clarament la capacitat de mantenir els programes de conservació existents (segons diu l’informe de l’OCDE).

Destaca l’informe que cal veure els espais naturals protegits com un dinamitzador local i generador de serveis ambientals, amb més avantatges que inconvenients i que cal defugir de la visió que es té actualment de despesa innecesària.

Llegeix més...

Comunicat davant el Pla presentat pel Govern de la Generalitat respecte els Parcs Naturals

Comunicat davant el Pla presentat pel Govern de la Generalitat respecte els Parcs Naturals

 

Les entitats Ecologistes en Acció, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Centre per la Sostenibilitat Territorial, Sociedad Geológica de España i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, lamenten que després de quatre anys de decisions polítiques contràries a la conservació de la natura, ara el Conseller Pelegrí anunciï un “Pla Estratègic de Parcs naturals” que no respon a les necessitats de gestió del medi natural ni a les exigències legals.

 

Agricultura incompleix sistemàticament les lleis i els compromisos sobre conservació de la natura.

 

La conservació dels Parcs Naturals implica complir la normativa i posar-hi més recursos i no pas per cap “reorientació”

“Catalunya ha passat de ser capdavantera en conservació de la natura a estar a la cua d’Espanya, i Espanya està a la cua d’Europa en molts aspectes”. Les entitats conservacionistes han resumit així la situació de la protecció del medi natural al país, i han recordat que han estat els successius governs de la Generalitat els responsables d’aquesta situació, que en els darrers cinc anys s’ha agreujat enormement.

 

Si les intencions del Departament d’Agricultura anessin en la línia d’alguna de les mesures anunciades (creació de l’Observatori de la Biodiversitat, impuls a la Carta de Turisme Sostenible i creació de la marca “Fet als parcs”, els ecologistes veurien amb bons ulls la presentació del Conseller del paquet de mesures. Malauradament, denuncien una sèrie d’aspectes crítics.

 

Pla Estratègic, tard i malament

Un Pla Estratègic podria tenir sentit al començament d’una legislatura, quan el Govern encara un període nou per a gestionar una àrea, com ara els Parcs Naturals. Presentar aquest Pla a 8 mesos de les eleccions, és poc útil i menys creïble, quan durant les dues darreres legislatures (quatre anys i mig) les accions han anat en sentit contrari al que ara s’anuncia.

 

Els ecologistes consideren que el que necessita Catalunya no és un Pla Estratègic de Parcs, sinó dotar les eines legals necessàries per a la gestió del medi natural: Llei del Patrimoni Natural i la biodiversitat (la vigent és del 1985, totalment desfasada), Plans Especials i Plans d’Ús i Gestió dels espais naturals protegits, catàleg de fauna amenaçada, etc. Totes aquestes mesures han d’estar inserides dins de la lògica d’una Estratègia Catalana de Conservació de la Biodiversitat, tal com exigeix la Convenció de Nacions Unides de la Biodiversitat, d’obligat compliment. Aquesta Estratègia hauria de definir les accions que, de manera transversal, el Govern hauria d’aplicar a totes les polítiques sectorials per tal de garantir la conservació de la biodiversitat, no únicament al Departament responsable directe del medi.

 

Llegir més:

https://defensapatrimoninatural.wordpress.com/

 

Llegeix més...

L’Agrupació Manresana de Boletaires

Os presento a la L’Agrupació Manresana de Boletaires “EL ROVELLÓ”

Una asociación que mantiene viva la afición por “els bolets” y tiene, un sinfín de salidas culturales o de ocio.

Disponen de un local social propio y de instalaciones adecuadas donde poder desarrollar dichas actividades. También realizan salidas mensuales en autocar, con un calendario adecuado a las mismas, desde la típicamente cultural para visitar la Sagrada Familia, a la playa, o la excursión al Ventorro (Soria) para coger setas…

http://www.elrovello.org/

Llegeix més...

Normes bàsiques

Els recordem una sèrie de normes bàsiques a l'hora de recollir bolets:

Les recordamos una serie de normas básicas a la hora de recoger setas:

Recordar que sempre hem de respectar la propietat privada o el bestiar que hi pugui haver a la finca, així com tonar a tancar els "pastors elèctrics" que trobem al nostre pas.

Recollir només les espècies que es coneguin bé i siguin comestibles.

Utilitzar per a la recollida de bolets, una cistella i mai bosses.

Hem de tallar els bolets pel peu amb un ganivet o navalla de fulla estreta per a no destruir el miceli, que és la part subterrània del bolet.

No consumir bolets molt madurs o en estat de putrefacció, corcades o amb mala olor.

No conservar els bolets massa temps sense consumir-los.

Danyar el menys possible els nostres camps i boscos al recollir els bolets i deixar aquells que no coneguem, perquè juguen un important paper en la naturalesa i equilibri ecològic.

No hi ha cap regla per saber si un bolet és verinos o comestible, només depèn d'una exacta classificació botànica per les seves característica macro i microscòpiques.

Llegeix més...

President de la Associació Boletaire Independent

Entrevista Gerardo Esteban (Associació Boletaire Independent) en la revista Cesta y Setas

http://www.cestaysetas.com/entrevista-gerardo-esteban-associacio-boletaire-independent/

Tenemos el placer de entrevistar a Gerardo Esteban, presidente de la Associació Boletaire Independent, en Cataluña. Gerardo es un boletaire que junto a un grupo de personas y amigos decidieron montar la asociación, ahora Cesta y Setas se pone en contacto con él para saber un poco más de él, la asociación y de la Cataluña setera.

La pregunta obligada de toda entrevista en Cesta y Setas: ¿Quién es Gerardo Esteban y porqué es “boletaire”?

Pues eso justamente, soy un boletaire… Nací hace 59 años en un pequeño pueblo de Catalunya llamado Sant Vicenç de Castellet, y mi padre me introdujo ese “gusanillo” que llevamos todos los boletaires, de bien pequeño íbamos en el tren a buscar setas a Vacarisas y Torreblanca… Y esta afición ha ido creciendo con el tiempo.

 

¿Porqué se decidió montar la asociación? ¿Cuando fue esto?

Hace un par de años, quizás un poco más, comenzaron a “sonar las campañas” sobre que se quería instaurar una tasa, para poder recoger setas en Catalunya. Entonces creímos que ya era hora de que los boletaires nos empezásemos a organizar, para poder defender nuestros derechos. A razón de esa iniciativa el día 8 de febrero del año 2014, se realizo la Primera Trobada de Boletaires de Catalunya, se creó XARXA – Federació d’Entitats Boletaires i Micològiques de Catalunya, y así de la mano de esa idea nació la Associació Boletaire Independent.

El día 22 de marzo del 2014 se celebró el acta constituyente y desde entonces disponemos de una página web y de una página del fecebook donde nos podéis encontrar: http://associacioboletaireindependent.cat/index.php/ca/

https://www.facebook.com/groups/AssociacioBoletaireIndependent/

Llegeix més...

La seguretat a la muntanya. Què fer en cas de patir un accident?

La seguretat a la muntanya. Què fer en cas de patir un accident?

https://www.feec.cat/

http://rubiinforma.com/2015/01/els-bombers-el-cat112-premiats-per-la-federacio-dentitats-excursionistes-de-catalunya/

Els GRAE (Grup d’Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat ens recorden en aquest article quatre consells bàsics en el cas de patir un accident. Uns consells que tot i ser de sentit comú, no està de més que tornem a posar sobre la taula...

Avui dia, la pràctica d’activitats a la muntanya, tant a l’hivern com a l’estiu, ha augmentat considerablement, ja sigui per la major accessibilitat a aquest entorn natural com per la seva  popularització. Malauradament, aquest augment ha suposat que hi hagi hagut un increment d’accidents a la muntanya. Durant el 2009, els Bombers de la Generalitat van realitzar 416 serveis de rescat i salvament de persones en l’entorn natural, és a dir, un 26% més de serveis que l’any 2008 que se’n van fer 330.

És per això, que considerem vital donar a conèixer tot un seguit de recomanacions per si durant la pràctica d’una activitat en aquest àmbit ens trobem en situació d’emergència. El primer que cal tenir en compte és que les condicions meteorològiques a la muntanya són molt variables. Amb la qual cosa, si la situació es complica i el temps no permet realitzar l’activitat amb seguretat, és molt millor renunciar-hi que no pas arriscar-s’hi. És a dir, com a norma general cal tenir present que l’important és anar a la muntanya per gaudir-ne i, per tant, per tornar-ne sa i estalvi.

Els accidents greus més habituals en els que intervenen els equips de rescat dels Bombers de la Generalitat s’engloben principalment en quatre tipologies que estan configurades en campanyes específiques de consells de seguretat: “l’entorn de neu” on principalment destaquen els allaus; “l’entorn aquàtic” on cal ressaltar els accidents en barrancs i canals (tenen especial importància els accidents en zones no habilitades pel bany com són els canals de reg); els que fan referència a “l’entorn de l’alpinisme i l’escalada”; i, finalment, el grup de les “recerques de persones”, que és el més nombrós en quant a serveis i, alhora, el que en moltes ocasions es desenvolupa en unes condicions climatològiques difícils de boira, neu i baixes temperatures.  I és que, en tota activitat de muntanya, el risc existeix i, per això, en cas de veure’ns implicats en un accident cal tenir en compte el concepte PAS que és l’acrònim de tres paraules: Protegir, Avisar i Socórrer. Aquest concepte, en la mesura de les nostres possibilitats i coneixements, cal que el complim sempre, especialment a l’hivern que el factor meteorològic i les poques hores de llum poden perjudicar més un accident.

Llegeix més...

Recordatori de la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya

Algunes de les entitats signatàries de la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya hem decidit fer-ne el recordatori que podeu llegir a continuació. Les entitats, organitzacions i col·lectius que ho volgueu subscriure podeu respondre a aquest correu indicant el nom de l'entitat i del portantveu que escriu en nom d'ella.

D’acord amb la Declaració a favor del Patrimoni natural de Catalunya, donada a conèixer el passat mes d’abril de 2014, presentada en compareixença al Parlament de Catalunya, enviada a diversos responsables del Govern de la Generalitat de Catalunya i presentada personalment al mateix president de la Generalitat, les entitats sotasignades, constatant que el patrimoni natural del país es veu desatès en les seves necessitats més bàsiques,

RECORDEM LES PREMISSES DE LA DECLARACIÓ A FAVOR DEL PATRIMONI NATURAL

  1. Aturar immediatament el desmantellament de les polítiques de conservació del patrimoni natural, revertint, a partir d’enguany, les tendències de reducció de pressupostos i d’equips humans que s’hi destinen. Mesurar anualment el que s’hi destina i retre’n comptes amb transparència a la societat
  2. Mantenir, o recuperar quan s’escaigui, els programes de recerca i de seguiment del patrimoni natural que han de permetre avaluar-ne l’estat i mesurar regularment l'efectivitat de les polítiques públiques que hi incideixen, i fer-ne públics els resultats anualment.
  3. Reagrupar les competències sobre gestió i planificació del patrimoni natural amb la resta de competències ambientals en un únic departament responsable de les polítiques ambientals, i de caràcter transversal. D'aquesta manera, l'acció política sobre el patrimoni natural es podria coordinar millor amb les diferents polítiques sectorials que hi incideixen i que, sovint, se'n beneficien.
  4. Impulsar la consolidació d'una administració pública moderna i eficaç, que superi les greus disfuncions actuals i dotar-la dels mitjans necessaris per garantir-ne l'efectivitat.
  5. Tramitar, aprovar i aplicar, amb la màxima urgència, les dues eines legals bàsiques per poder conservar el patrimoni natural: la Llei de la Biodiversitat i del Patrimoni Natural i l’Estratègia Catalana de Conservació de la Biodiversitat, i que concretin els acords del Conveni de la Diversitat Biològica, les Directives Europees i les lleis estatals a Catalunya.
  6. Millorar l’accés a la informació, la participació i la justícia en matèria de medi ambient, per a la ciutadania i les organitzacions socials, dotant a la fiscalia de medi ambient dels mitjans indispensables per poder fer front als delictes ambientals greus.

    Llegeix més...

Temps de bolets

Temps de bolets
 
 

Desprès d’un llarg i calorós estiu

ens arribarà la desitjada tardor...

Ara es temps de bolets, si senyor!

El nostre esperit boletaire ja reviu

 

i preparant els estris somriu.

Durem el bastó de la ma, amb amor

del braç ben penjat el cistell, sens rubor

caminant per un bosc que esta viu...

 

On els bolets sortiran com a tals

i nosaltres sent bons boletaires

els gaudirem com “animals”...

 

Això sí, sempre cuidant-nos i molt

de no malmetre i respectar la natura.

Unes vegades sols i d’altres amb els amics...

 

 

Cercarem els bolets, que son ben bonics!

 
 

Llegeix més...

Talen el bosc centenari de Bagues de Riu

 El bosc centenari de Bagues de Riu, al Parc Natural del Cadí-Moixeró, a punt de ser talat.

novaculturadelterritori

Les entitats signants, desconcertades per l’incompliment del mandat del Parlament de Catalunya 6 mesos després d'aprovar-se. 

Les entitats signants de la Declaració a favor del Patrimoni Natural de Catalunya i altres entitats del país volem mostrar el nostre desconcert davant la imminent tala d’un dels darrers boscos centenaris de Catalunya, el bosc de Bagues de Riu al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Ens sorprèn que s’hagi subhastat la fusta d’aquesta emblemàtica avetosa amb exemplars d’entre 140-160 anys. 

Bagues de Riu és una de les avetoses més madures i de major interès científic del país. És inclosa a l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya elaborat pel CREAF per encàrrec de la Generalitat de Catalunya entre 2008-2011. Aquest bosc centenari podria ser tallat en un dels seus rodals en els propers dies.

Llegeix més...

Seguiment de la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya

Seguiment de la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya

Segon comunicat de les entitats convocants

Les entitats convocants de la Jornada del 29 de març, en què es va presentar la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, us informem de les novetats que han tingut lloc des del primer comunicat que vam emetre el 31 de maig: 

·         Segueix creixent el nombre d’entitats i persones adherides a la Declaració.

·         El 6 d’abril, tres portantveus de la Declaració van comparèixer a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya per exposar-ne les raons i el contingut. Van intervenir-hi Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció, en representació de les entitats ecologistes; Susana Pascual, del COAMB, en nom dels col·legis professionals, i Josep Maria Mallarach, des de l’àmbit acadèmic. Tota la compareixença va ser transmesa pel canal de TV del Parlament.

Llegeix més...

Joomla templates by a4joomla