Normes bàsiques
Els recordem una sèrie de normes bàsiques a l'hora de recollir bolets:
Les recordamos una serie de normas básicas a la hora de recoger setas:
Recordar que sempre hem de respectar la propietat privada o el bestiar que hi pugui haver a la finca, així com tonar a tancar els "pastors elèctrics" que trobem al nostre pas.
Recollir només les espècies que es coneguin bé i siguin comestibles.
Utilitzar per a la recollida de bolets, una cistella i mai bosses.
Hem de tallar els bolets pel peu amb un ganivet o navalla de fulla estreta per a no destruir el miceli, que és la part subterrània del bolet.
No consumir bolets molt madurs o en estat de putrefacció, corcades o amb mala olor.
No conservar els bolets massa temps sense consumir-los.
Danyar el menys possible els nostres camps i boscos al recollir els bolets i deixar aquells que no coneguem, perquè juguen un important paper en la naturalesa i equilibri ecològic.
No hi ha cap regla per saber si un bolet és verinos o comestible, només depèn d'una exacta classificació botànica per les seves característica macro i microscòpiques.
No consumir bolets que tinguin les següents característiques:
Volva amb làmines grogues i anell de color blanc, groc o verdós (Amanita).
Bolets petits o mitjans (5 cm. De diàmetre) amb làmines blanques (Lepiota).
Bolets de molt petit port (1 cm. De diàmetre) de fusta (Galerina) o que creixin en les praderes (Psilocybe).
Assistir a Exposicions Micològiques, pertànyer a alguna Societat Micològica, gestionar llibres especialitzats comporten a conèixer millor els bolets. Mai intentar conèixer molts bolets en poc temps. L'experiència s'obté pel treball personal i per recollir-les al camp abundantment.
Finalment, recordeu que el millor boletaire no és el que arriba a casa amb la cistella més plena, sinó aquell que després de sortir del bosc, no deixa cap resta o empremta visible de la seva estada.
En cas d'alteracions gàstriques o malestar general acudir immediatament a un centre hospitalari. És molt important el diagnòstic i tractament ràpid en les intoxicacions per bolets.
Institut Nacional de Toxicologia
Tel. 93 317 40 61 (Urgències toxicològiques 24h)
MOLT IMPORTANT! si has recollit bolets a la muntanya i no estàs segur de si són o no comestibles, consulta a un expert, si tens dificultats en trobar algú que t’aconselli, el millor que pots fer és tirar-les a les escombraries. Davant de qualsevol dubte, no consumirles ¡MAI!
I recordar que un excés de confiança, pot ser fatal...
Recordar que siempre debemos respetar la propiedad privada o el ganado que pueda haber en la finca, así como volver a cerrar los "pastores eléctricos" que encontremos a nuestro paso.
Recoger solo las especies que se conozcan bien y sean comestibles.
Utilizar para la recogida de setas, una cesta y nunca bolsas.
Hemos de cortar las setas por el pie con un cuchillo o navaja de hoja estrecha para no destruir el micelio, que es la parte subterránea de la seta.
No consumir setas muy maduras o en estado de pudrición, agusanadas o con mal olor.
No conservar las setas demasiado tiempo sin consumirlas.
Dañar lo menos posible nuestros campos y bosques al recoger las setas y dejar aquellas que no conozcamos porque juegan un importante papel en la naturaleza y equilibrio ecológico.
No existe ninguna regla para saber si una seta es venenosa o comestible, solo depende de una exacta clasificación botánica por sus característica macro y microscópicas.
No consumir setas que tengan las siguientes características:
Volva con láminas amarillas y anillo de color blanco, amarillo o verdoso (Amanita).
Setas pequeñas o medianas (5 cm. de diámetro) con láminas blancas (Lepiota).
Setas de muy pequeño porte (1 cm. de diámetro) de madera (Galerina) o que crezcan en las praderas (Psilocybe).
Asistir a Exposiciones Micológicas, pertenecer a alguna Sociedad Micológica, manejar libros especializados conllevan a conocer mejor las setas. Nunca intentar conocer muchas setas en poco tiempo. La experiencia se obtiene por el trabajo personal y por recogerlas en el campo abundantemente.
Por último, recordad que el mejor setero no es el que llega a casa con la cesta más llena, sino aquél que después de salir del bosque, no deja ningún resto o huella visible de su estancia.
En caso de alteraciones gástricas o malestar general acudir inmediatamente a un centro hospitalario. Es muy importante el diagnóstico y tratamiento rápido en las intoxicaciones por setas.
Institut Nacional de Toxicologia
Tel. 93 317 40 61 (Urgències toxicològiques 24h)
¡MUY IMPORTANTE! si has recogido setas en el monte y no estás seguro de si son o no comestibles, consulta a un experto, si tienes dificultades en encontrar a alguien que te aconseje, lo mejor que puedes hacer es tirarlas a la basura. Ante cualquier duda, no consumirlas ¡JAMÁS!
Y recordar que un exceso de confianza, puede ser fatal…