Formulari d' Accés

Ultims Comentaris

Usuaris Online

El futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser naixerà amb col·laboració transfronterera

 

·         Territori i Sostenibilitat pacta la col·laboració entre el futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el parc natural regional dels Pirineus Catalans francès

·         Tots dos parcs, que són a tocar, compartiran representants en els òrgans de governança

 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha afirmat avui que “el nou parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser tindrà un valor afegit rellevant, el treball transfronterer”. Ho ha dit després de la reunió que ha mantingut amb alcaldes del Ripollès i representants del parc natural regional dels Pirineus Catalans, situat entre la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, contigu als límits del parc en tramitació. Segons Vila, els actors d’ambdues bandes de la frontera “estan convençuts que hem de projectar-los al món i que, en aquest sentit, la marca Pirineus se’n pot beneficiar moltíssim”. És per això que ambdues parts han pactat compartir representants en els òrgans de governança dels respectius parcs. D’aquesta manera, el de les Capçaleres del Ter i del Freser “s’aprovarà abans del final d’aquesta legislatura”, ha afirmat el conseller, “amb el valor afegit de comptar amb els deu anys d’experiència acumulada a la banda francesa”.

Vila comparteix la visió veïna que “els parcs no són un santuari i que, més enllà de la protecció i dels elements a preservar, sobretot són un instrument al servei de la gent per fer possibles les activitats d’una forma ordenada, amb un criteri de sostenibilitat sempre present”. Per aquesta raó, “serà molt important que, en la governança del nou parc s’hi aporti aquesta experiència”.

Defensem els Parcs Naturals

16/17 de maig de 2015:Jornada reivindicativa en defensa dels espais naturals

 

 

Convocatòria de Jornada

EL NOSTRE PATRIMONI NATURAL, EL NOSTRE FUTUR

JORNADA REIVINDICATIVA EN DEFENSA DELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS

16-17 de maig de 2015

 

Una societat avançada es defineix per la qualitat de vida de la seva població i per l’equilibri entre economia i respecte per l’entorn natural, imprescindible per a un futur viable. Als drets socials fonamentals (salut, treball, educació, habitatge, cultura, etc.) cal afegir-hi el dret a un medi ambient saludable.

 

Des que ha començat aquesta crisi econòmica, amb efectes socials negatius en molts àmbits, també s’està produint una regressió gravíssima en la conservació de la natura. El canvi climàtic, l’explotació de recursos naturals a qualsevol cost (prospeccions petrolieres a les nostres costes, recerca de gas amb fractura hidràulica – fracking- , etc.), la reducció dels recursos i mitjans per a complir la legislació de protecció ambiental... són només alguns dels exemples més evidents. 

 

A Catalunya, els pressupostos per a la conservació i gestió dels espais naturals protegits ha baixat a l’entorn del 60% en només 4 anys (2009-2013), mentre augmenten les obligacions de conservació fruit de la legislació catalana, espanyola i europea per a garantir la qualitat ambiental. Això ha provocat un gravíssim retrocés en l’eficàcia de les polítiques públiques de natura a Catalunya i un incompliment massiu de la legislació. 

Comunicat davant el Pla presentat pel Govern de la Generalitat respecte els Parcs Naturals

 

Les entitats Ecologistes en Acció, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Centre per la Sostenibilitat Territorial, Sociedad Geológica de España i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, lamenten que després de quatre anys de decisions polítiques contràries a la conservació de la natura, ara el Conseller Pelegrí anunciï un “Pla Estratègic de Parcs naturals” que no respon a les necessitats de gestió del medi natural ni a les exigències legals.

 

Agricultura incompleix sistemàticament les lleis i els compromisos sobre conservació de la natura.

 

La conservació dels Parcs Naturals implica complir la normativa i posar-hi més recursos i no pas per cap “reorientació”

“Catalunya ha passat de ser capdavantera en conservació de la natura a estar a la cua d’Espanya, i Espanya està a la cua d’Europa en molts aspectes”. Les entitats conservacionistes han resumit així la situació de la protecció del medi natural al país, i han recordat que han estat els successius governs de la Generalitat els responsables d’aquesta situació, que en els darrers cinc anys s’ha agreujat enormement.

 

Si les intencions del Departament d’Agricultura anessin en la línia d’alguna de les mesures anunciades (creació de l’Observatori de la Biodiversitat, impuls a la Carta de Turisme Sostenible i creació de la marca “Fet als parcs”, els ecologistes veurien amb bons ulls la presentació del Conseller del paquet de mesures. Malauradament, denuncien una sèrie d’aspectes crítics.

 

Pla Estratègic, tard i malament

Un Pla Estratègic podria tenir sentit al començament d’una legislatura, quan el Govern encara un període nou per a gestionar una àrea, com ara els Parcs Naturals. Presentar aquest Pla a 8 mesos de les eleccions, és poc útil i menys creïble, quan durant les dues darreres legislatures (quatre anys i mig) les accions han anat en sentit contrari al que ara s’anuncia.

 

Els ecologistes consideren que el que necessita Catalunya no és un Pla Estratègic de Parcs, sinó dotar les eines legals necessàries per a la gestió del medi natural: Llei del Patrimoni Natural i la biodiversitat (la vigent és del 1985, totalment desfasada), Plans Especials i Plans d’Ús i Gestió dels espais naturals protegits, catàleg de fauna amenaçada, etc. Totes aquestes mesures han d’estar inserides dins de la lògica d’una Estratègia Catalana de Conservació de la Biodiversitat, tal com exigeix la Convenció de Nacions Unides de la Biodiversitat, d’obligat compliment. Aquesta Estratègia hauria de definir les accions que, de manera transversal, el Govern hauria d’aplicar a totes les polítiques sectorials per tal de garantir la conservació de la biodiversitat, no únicament al Departament responsable directe del medi.

 

Llegir més:

https://defensapatrimoninatural.wordpress.com/

 

Manifest en favor del manteniment de les competències i reforç dels mitjans del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya

 

Aquestes setmanes al Congrés dels Diputats s’hi tramita un Projecte de Llei del Govern central, que pretén modificar diversos articles de la Llei estatal de Forests (Ley 10/2006, de Montes). Entre altres modificacions polèmiques (com la possibilitat d’urbanitzar terrenys cremats sense haver d’esperar 30 anys), es pretén retallar funcions dels cossos d’Agents Forestals i Mediambientals de tot l’Estat. Aquests prop de 6.400 funcionaris (a Catalunya, quasi 500 Agents Rurals) quedarien limitats a tasques de col·laboració amb la gestió del medi natural i funcions de policia administrativa, excloent-los expressament de la lluita contra els delictes mediambientals.

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya és un cos de protecció i prevenció integrals del medi ambient. Però amb aquesta modificació, només podrien protegir-lo de les petites agressions (infraccions administratives, com per exemple, pescar sense tenir llicència de pesca en vigor) i quedarien lligats de mans enfront les grans agressions, tipificades com a delictes. És a dir, no podrien actuar contra incendis forestals, enverinaments de fauna salvatge, destrucció d’espais naturals, mort d’espècies protegides, abocaments contaminants…

Os presento a la L’Agrupació Manresana de Boletaires “EL ROVELLÓ”

Una asociación que mantiene viva la afición por “els bolets” y tiene, un sinfín de salidas culturales o de ocio.

Disponen de un local social propio y de instalaciones adecuadas donde poder desarrollar dichas actividades. También realizan salidas mensuales en autocar, con un calendario adecuado a las mismas, desde la típicamente cultural para visitar la Sagrada Familia, a la playa, o la excursión al Ventorro (Soria) para coger setas…

http://www.elrovello.org/

Les 10 polítiques ambientals insostenibles

https://defensapatrimoninatural.wordpress.com/

Article publicat a la Vanguàrdia sobre les 10 polítiques ambientals insostenibles que actualment existeixen a l’Estat Espanyol a partir de l’informe emès per l’OCDE ( Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) .

A destacar respecte el Patrimoni Natural dos punts insostenibles respecte a polítiques ambientals:

– Estat de conservació relativament desfavorable dels hàbitats i de les espècies a causa de la transformació dels terrenys agrícoles, el turisme, la industria i la creació d’infraestructures.

– Les retallades pressupostàries en els espais naturals protegits que amenacen clarament la capacitat de mantenir els programes de conservació existents (segons diu l’informe de l’OCDE).

Destaca l’informe que cal veure els espais naturals protegits com un dinamitzador local i generador de serveis ambientals, amb més avantatges que inconvenients i que cal defugir de la visió que es té actualment de despesa innecesària.

Els recordem una sèrie de normes bàsiques a l'hora de recollir bolets:

Les recordamos una serie de normas básicas a la hora de recoger setas:

Recollir només les espècies que es coneguin bé i siguin comestibles.

Utilitzar per a la recollida de bolets, una cistella i mai bosses.

Hem de tallar els bolets pel peu amb un ganivet o navalla de fulla estreta per a no destruir el miceli, que és la part subterrània del bolet.

No consumir bolets molt madurs o en estat de putrefacció, agusanadas o amb mala olor.

No conservar els bolets massa temps sense consumir-los.

Danyar el menys possible els nostres camps i boscos al recollir els bolets i deixar aquells que no coneguem, perquè juguen un important paper en la naturalesa i equilibri ecològic.

No hi ha cap regla per saber si un bolet és verinos o comestible, només depèn d'una exacta classificació botànica per les seves característica macro i microscòpiques.