Fredolic (Tricholoma terreum)

Fredolic (Tricholoma terreum)  

DESCRIPCIÓ 
· Barret cònic de jove, després aplanat i ondulat, de 3 a 9 cm de diàmetre, de color variable entre gris clar a gairebé negre. 
· Peu cilíndric, fibrós i fràgil, d'entre 3 i 6 cm d'alçada, de color blanquinós o gris clar. · Carn blanca prima i trencadissa, d’olor i gust poc apreciables. 
· Làmines fràgils, amples i separades, de color grisenc.

Tricholoma_terreum

DADES D’INTERÈS

 

Altres noms: brunet, freduluc, negret, gírgola d'estepa, negrito, morro d'ovella, morret de be, negrilla, ratón, ziza arre.

Ordre: Agaricales

Família:Tricholomataceae

Gènere:Tricholoma

Coneixement: Bolet molt conegut i buscat a les nostres contrades, tant a la Catalunya central com al Pirineu.

Hàbitat: Vora les pinedes, rarament en altres coníferes, té preferència pels sòls calcaris.

Època de l’any: Surt a la tardor, fins a les primeres glaçades fortes. En anys temperats pot arribar a créixer fins al mes de febrer.

Valor culinari: Excel·lent comestible i de gran tradició a la cuina catalana, molt utilitzat per a sopes, remenats i truites.

Comercialització: En podem trobar de fresc durant la temporada. També en conserva tot l’any, però atenció, la majoria de marques que en comercialitzen, per no dir totes, utilitzen altres espècies per omplir els pots.

Altres espècies: Hi ha espècies pròximes, amb esquames molt negres, fins i tot pel peu, o algunes en les quals tendeixen a barrejar-s'hi coloracions grogues, totes elles comestibles de semblant qualitat. Tanmateix, cal evitar confondre'l amb el fredolic metzinós (Tricholoma pardinum), més robust i més gros, amb el barret esquamós; és propi de les fagedes i avetoses, pel damunt dels 1.500 m d'altitud El fredolic sol tenir el peu buit, mentre que el del fredolic metzinós és sempre ple. També es pot prestar a confusió amb Lepiota brunneoincarnata.

ÀREA DE DISTRIBUCIÓ 
Les pinedes calcícoles són el seu hàbit natural. Si el temps meteorològic acompanya, és força abundant ben entrada la tardor en una bona part de Catalunya. Aquesta espècie té una certa predilecció per les zones esclarissades i els boscos relativament joves. Tot i que no ens serà difícil collir-ne en boscos de pi blanc, és a les forests de pinasses i pi roig on creix de forma més abundant. Per tant, els hàbitats idonis per anar a caçar fredolics els trobem al centre i al sud de les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà i Ripollès, i també en una bona part de les zones forestals del Pallars Jussà, Lluçanès, Moianès i les serres tar- ragonines de Pra- des i els Ports.

Tricholoma scalpturatum

Tricholoma_scalpturatum01

Tricholoma squarrulosum

Tricholoma_squarrulosum01

Tricholoma pardinum

Tricholoma_Pardinum

Joomla templates by a4joomla