Carrereta o Cama-sec (Marasmius oreades)
Carrereta o Cama-sec (Marasmius oreades)
Descripció:
· El carpòfor és petit d'uns 3 a 5 cm de mitjana i una mica ondulat, normalment amb un mamelló central i de color variable entre crema i un ocre vermellós.
· El peu és prim i molt elàstic de color blanquinós.
· La carn és blanca d'olor suau i característic. Quan estan molt humides recorda l'olor del clor
· Les làmines són de color crema, espaiades i gruixudes.
Dades d'interès:
Altres noms: cremallola, carrerola, cama-sec, marasmio baratzuria.
Família: Marasmiáceas (Marasmius oreades)
Popularitat: És un bolet molt conegut i apreciat a tot l’Espanya, sobretot a la zona pirinenca.
Hàbitat: Els espais oberts en els prats de muntanya, millor si hi ha bestiar solt, en les clarianes herboses, fins i tot en jardins o vores dels camins.
Època de l'any: A part dels mesos d'hivern, apareix de manera intermitent una bona part d'any. La florada més important la fa en els mesos de maig i juny.
Valor culinari: És un bolet molt utilitzada en les cuines catalanes, sobretot a les de muntanya. També molt popular a Castella i el País Basc.
Comercialització: Es pot trobar tot l'any, normalment sec i envasat, molt poques vegades es comercialitza fresca.
Altres detalls: Les particularitats en el seu hàbitat, la floració en colònies formant jònecs en forma de ferradura i el seu peu elàstic, el qual es pot retorçar més d'una volta sense que es trenqui, fan difícil confondre-la amb altres espècies tòxiques similars, com el Marasmius collinus, que també creix als prats, però que té les làmines més juntes i un peu trencadís.
Rotllana de bruixes
ÀREA DE DISTRIBUCIÓ
El cama-sec és una espècie d'espais oberts, prats de sega, alpins i de pastura ... Les condicions climàtiques i geogràfiques de Catalunya fan que aquesta espècie sigui gairebé exclusiva del territori de muntanya. Surt des de la primavera fins a la tardor. El podem anar a buscar a les comarques pirinenques i prepirinenques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, els dos Pallars, l'Alt Urgell, el Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès i també en punts concrets del Bages (Lluçanès, Moianès), Osona, Garrotxa, l'Alt Empordà i la Noguera.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Descripción:
· El carpoforo es pequeño de unos 3 a 5 cm de media y algo ondulado, normalmente con un memelón central y de color variable entre crema y un ocre rojizo.
· El pie es delgado y muy elástico de color blanquecino.
· La carne es blanca de olor suave y característico. Cuando están muy húmedas recuerda el olor del cloro
· Las láminas son de color crema, espaciadas y gruesas.
Datos de interès:
Otros nombres: cremallola, carrerola, senderuela, marasmio baratzuria.
Familia: Marasmiáceas (Marasmius oreades)
Popularidad: Es una seta muy conocida y apreciada en toda España, sobretodo en la zona pirenaica.
Hábitat: Los espacios abiertos en los prados de montaña, mejor si hay ganado suelto, y en los claros herbosos, incluso en jardines y bordes de caminos.
Época del año: A parte de los meses de invierno, aparece de manera intermitente una buena parte de año. La florada más importante la hace en los meses de mayo y junio.
Valor culinario: Es una seta muy utilizada en las cocinas catalanas, sobre todo en las de montaña, También muy popular en castilla y el país vasco.
Comercialización: Se puede encontrar todo el año, normalmente seca y embasada, muy pocas veces se comercializa fresca.
Otros detalles: Las particularidades en su hábitat, la floración en colonias formando erales en forma de herradura y su pie elástico, el cual se puede retorcer más de una vuelta sin que se rompa, hacen difícil confundirla con otras especies toxicas similares, como el Marasmius collinus, que també crece en los prados, pero que tiene las láminas más juntas y un pie quebradizo.
ÁREA DE DISTRIBUCIÓN
El cama-sec es una especie de espacios abiertos, prados de siega, alpinos y de pastura… Las condiciones climáticas y geográficas de Catalunya hacen que esta especie sea casi exclusiva del territorio de montaña. Sale desde la primavera hasta el otoño. Lo podemos ir a buscar en las comarcas pirenaicas y prepirenaicas de la Val d’Aran, Alta Ribagorça, los dos Pallars, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès y también en puntos concretos del Bages (Lluçanès, Moianès), Osona, Garrotxa, Alt Empordà y La Noguera.