Ovelles per neteixa el boscos

Ovelles i cabres contra els incendis

L'Ajuntament de Vidreres les utilitzarà per netejar els boscos i prevenir focs

576_1339005594ovelles

Les ovelles i les cabres peixaran a la zona de la urbanització aiguaviva Parc. Foto: Adrià Costa

Ovelles i cabres per prevenir incendis. Aquesta és la idea que s'ha empescat el consistori de Vidreres (la Selva) per netejar els boscos, mantenir a ratlla el sotabosc, prevenir incendis forestals i dinamitzar la ramaderia de la zona.

El projecte, que compta amb la col·laboració del pastor del poble, es focalitzarà a les zones forestals prèviament desbrossades de la urbanització Aiguaviva Parc que té 36 hectàrees de zona verda. La iniciativa pren com a referència el projecte de la vaca de l'Albera i es farà una prova pilot properament per veure el seu funcionament. Està previst que durant el mes de setembre es facin els dies de pastura intensiva.

Actualment, la neteja i manteniment de la zona d'Aiguaviva Parc té un cost elevat. Segons les dades aportades pel consistori, enguany s'han desbrossat unes 14 hectàrees de les 36 existents, amb un cost d'uns 27.000 euros, sense comptar la neteja de les franges de protecció.

Davant d'això, i seguint els diversos estudis i casos pràctics on s'utilitza el pasturatge d'animals per prevenir incendis forestals –com la vaca de l'Albera o altres experiències similars a Torroella de Montgrí–, el consistori de Vidreres ha decidit utilitzar les ovelles i cabres del pastor del poble per netejar el sotabosc d'aquesta zona del municipi. Aquesta iniciativa és fruit d'un contracte de col·laboració en fase de prova amb el pastor i properament es portarà a terme per primer cop per veure com funciona i quins detalls s'han d'acabar d'arreglar.

Segons el regidor de Medi Ambient de Vidreres, Eduard Adrobau, aquest sistema és una "tècnica molt antiga i efectiva" que ajuda a prevenir incendis als boscos i amb la qual s'aconsegueixen resultats similars als del procés mecanitzat. "L'avantatge és que el bestiar permet un manteniment continu dels tallafocs, ajuda a incentivar i dinamitzar la ramaderia de la zona i implica diferents agents socials", assegura. Durant el mes de setembre està previst que es facin els dies de pastura intensiva.

Parece mentira que a los políticos les cueste tanto darse cuenta, de que un mantenimiento adecuado de los bosques, lo puede proporcionar algún tipo de ganado... y además puede ser rentable. Ponerle fácil a un pastor la explotación de un territorio, da beneficios por partida doble…

Joomla templates by a4joomla